Facebooklogga

Det man inte vet, det är man rädd för, och det skapar också stress. Jag har den senaste tiden träffat flera människor som dragit sig för att publicera saker på Facebook för att de inte vet hur några av deras Facebookvänner ska ta emot det de vill skriva. Eller som inte vill att deras affärsbekanta ska få samma information som familjen, och därför inte skriver något alls. Och ibland kan det kännas som om vissa människor dominerar flödet medan andra inte syns till över huvudtaget. Men nu kan ni vara lugna för jag har tipsen som hjälper er!

 

Skärmavbild 2014-08-13 kl. 10.25.461. Skapa vänlistor. Jag gör det enkelt för mig, jag har vänner som är nära vänner (då får jag en notis när de postar något och missar således ingenting), jag har vänner som bara är vänner och sedan har jag vänner som är bekanta, som inte har tillgång till allt jag postar, exempelvis privata bilder, jobbiga statusuppdateringar och så vidare. Varje gång jag blir vän med en ny person på Facebook gör jag den här gallringen. Men man måste ju börja någonstans och det gör man i sin väns profil. Tidsödande, javisst – men sen har man full koll på vem som kan se vad. Så – gå in i vännens profil och klicka på knappen som det står Vänner på. Då kommer rullisten fram som du ser här till vänster. Där kan du välja om det är en nära vän, en bekant eller göra en helt egen lista (till exempel ”affärskontakter” eller något liknande). När du sedan publicerar en bild, status, check-in eller något annat kan du välja vem som ser den. Jordgloben och ”offentlig” betyder att även folk som du INTE är vän med kan se det du skriver. Det bästa med det här är att vännen som du har lagt till som bekant eller ”nära vän” inte har en aning om din sortering. Så du kan i lugn och ro bestämma vem som får se vad. Bra va?

Skärmavbild 2014-08-14 kl. 15.29.232. Ta kontrollen över ditt flöde. Är du skittrött på kompisen som spelar Candy Crush och alltid skickar förfrågningar till dig? Ta inte bort hen som vän utan ta bort aviseringarna från appen. Det gör du genom att gå in på dina sekretessgenvägar (låset längst upp i den blå menyraden, strax till höger om jordgloben med aviseringar). Klicka på Visa fler inställningar och sedan på Blockering. Där kan du välja att blockera människor, inbjudningar från vänner och även appar. Jag har valt att blockera några få människor – de vet inte om att de är blockerade men en som är blockerad kan inte hitta dig på Facebook, så de kanske listar ut ett och annat om ni tidigare varit vänner. Men allra mest glädje har jag haft av att blockera appar – aldrig mer en förfrågan från Farmville! Att ha som rutin att använda sig av sekretessgenvägarna då och då är bra – du kan kolla exakt vad olika vänner kan se på din profil och därmed öka tryggheten i att det du postar når din tänkta publik.

3. Gilla det du vill se mer av. Är du trött på att bara se samma vänners uppdateringar? Facebook är lurigt på så vis att de vill visa dig mer av samma, inte mängder med olika. Eftersom flödet är så stort (folk gillar företagssidor i större utsträckning och då visas de oftare än vännerna, till exempel), gallrar Facebook bort en hel del. Jag får alla av vissa vänners uppdateringar, även om de inte är ”nära vänner”. Då brukar jag gå in på valfritt inlägg, klicka på nedåtpilen i höger hörn, och välja Jag vill inte se detta. Då minskar antalet inlägg man ser från just den personen. Likadant kan jag gå in på en väns profil vars inlägg aldrig dyker upp i mitt flöde, och gilla något hen har skrivit eller gjort. Då ökar sannolikheten att jag ser nästa inlägg från den personen. (Lästips: Den här killen gillade ALLT han såg på Facebook i två dygn och hans flöde gick helt bananas)

 

Tyckte du det här var intressant? Följ Nestius kommunikation på Facebook och LinkedIn så håller du koll på allt.