Sol, semester – och sommartorka i sociala medier? Nej, när folk är lediga har de oftast tid att skrolla. Så här skapar du innehåll som håller även sommartid.

Ja, du kan lägga verksamhetens Linkedin-kanal på sparlåga mellan midsommar och skolstart. Men i övrigt bör du fundera över vad för innehåll du ska lägga i dina sociala kanaler när alla är lediga. Det är nämligen nu som folk har tid att läsa. Men givetvis gör de det på ett annat sätt än vanligt.

  • Tänk ut en sommarserie. Går det att koppla din verksamhet och värderingar till sommar och semestertider? Gör en sommarserie och publicera ett eller fler inlägg i veckan kopplade till denna. Genom att ha en färdig idé/röd tråd blir det enklare att komma på innehåll OCH göra det i förväg. Det vill säga kunna tidsinställa för att själv vara ledig.
  • Prioritera bilder och kort text över långa blogginlägg. Folk är för det mesta lediga vilket betyder inte att de vill läsa långa textsjok. Instagram funkar bättre än Facebook, speciellt om din målgrupp är mellan 35 och 55 – de kommer att logga in för att lägga upp sina egna sommarbilder. Så pass på och ge dem lite innehåll att lajka!
  • Utnyttja tiden att testa nytt. Är du ovan vid Instagram Stories eller sugen på att testa Tiktok? Sommartid är vi alla väldigt förlåtande. Och alla konstigheter är som bortglömda när vi kommer tillbaka till våra arbetsplatser/hem igen. Så ta tillfället i akt att bemästra något du är sugen på att ge en chans.
  • Återvinn! Har du innehåll som funkat bra för länge sedan? Fundera på om du kan paketera om materialet och återanvända det under sommarmånaderna. Folk har korta minnen (se ovan) och har det funkat förr lär det funka igen. Plus att om följarskaran har vuxit är det fler som behöver bländas av din smarthet. Också detta är enkelt att tidsinställa.

Hur resonerar jag? Nestius kommunikations målgrupper har semester och kommer inte att fatta några beslut om att anlita konsulter under sommarmånaderna, men jag har uppdragsgivare bland mina följare på till exempel Instagram. Jag har några blogginlägg planerade men tänker inte göra något särskilt i övrigt. Om jag hittar intressant läsning kopplad till kommunikation och sociala medier kommer jag att dela det på Nestius kommunikations Facebooksida. Mitt privata Instagramkonto kommer att uppdateras med semesterbilder och njutning för det är vad jag tänker ha för första gången på ett par år. Det är också bra branding nämligen – att visa att verksamheten tar hand om sina anställda.