För att bli journalist behöver du ha väldigt mycket flyt för att få rätt jobb. Du måste också vara intresserad av det du gör.
När jag jobbar så ser jag det mest som att jag får kolla på hockey gratis, säger Robin Söderlund, 25.

För att ta reda på hur man blir sportjournalist har jag pratat med en sportreporter som heter Robin Söderlund. Han är 25 år och han skriver om hockey, fotboll och lite annat, men han är mest intresserad av hockey. Han ger bland annat ett råd om att man inte ska hoppa av gymnasiet utan gå färdigt och gå på universitet eller högskola. Han hoppade av gymnasiet efter ett och halvt år och rekommenderar inte det.

Robin började med att skriva för Leksand IFs supportersida när han var 16 år gammal och sedan tyckte han att det var så roligt att skriva så han fortsatte. Hans mamma visste att han skulle bli sportjournalist när han som liten refererade sig själv när han spelade innebandy. Som liten gillade han att skriva och var väldigt sportintresserad som alla sportjournalister är. Hans tips är att lyssna på andra så att man kan bli bättre för att man kan ju alltid bli bättre. Sedan upprepar han att man inte ska vara dum nog att hoppa av gymnasiet och att det kan vara ganska långt dit man vill komma.

– Det som är bra med jobbet är att det oftast är väldigt varierande. Det som kan vara sämre är att det kan innebära en del resande och tid borta från familjen och kompisarna, säger Robin.

Om du väldigt gärna vill bli sportjournalist behöver du ha tålamod och verkligen brinna för det du skriver om. Det kan ta lång tid för dig att faktiskt få jobb som journalist eller bara hitta en hemsida på internet som låter dig skriva om det du vill. Du kan också ha väldigt tur och hitta ett jobb eller en hemsida som låter dig jobba eller skriva där du vill. Om du får jobb tidigt som sportjournalist ska du tänka på att gå klart skolan.

Carl Fortea, 12 år

Ovanstående inlägg är en artikel skriven av min praoelev Carl, som vill bli sportreporter. Hans uppgift under praoperioden var att intervjua en sportjournalist och därefter skriva en artikel om hur man kommer dit.