IMG_6375De senaste dagarna tycks folk på Instagram gått helt bananas. Plötsligt dök det upp mängder med uppmaningar i mitt flöde att ”slå på notiser” eller ”slå på aviseringar” så följarna inte skulle missa något. I mitt tycke både ängsligt och okunnigt. Därför postade jag denna bild på @blidigitaltsmart på Instagram.

För det första – Instagram har inte börjat med sin algoritm än. För det andra – att någon slår på notiser eller aviseringar betyder inte att bilderna automatiskt dyker upp längst upp i flödet, det betyder bara att användaren får en notis (ett pling eller surr) när kontot eller kontona som hen följer lägger upp en bild. Gör användaren detta för många favoritkonton kommer hen att bli totalt nedsurrad och plingad av notiser – och förmodligen väldigt irriterad.

Jag blev intervjuad av TT om det här, och artikeln publicerades i ett flertal tidningar. Därefter blev jag uppringd av Jocke Wallgren på P4 Kronoberg och berättade för honom och hans lyssnare varför Instagram gör som de gör.

På kvällen medverkade jag i P5 STHLM där jag och Athena Afshari snackade om varför vi vill ha kvar våra följare på Instagram. Jag var med i cirka en halvtimme och blev hesare och hesare ju längre programmet led, men delade på slutet med mig av fyra tips på hur du kan #BliDigitaltSmart.

Summa summarum: Vill du garanterat synas för dina följare på Instagram? Dela med dig av för dem relevant innehåll på tider som passar dem – så kommer de att fortsätta gilla och kommentera dina bilder. Och då kommer dina bilder att fortsätta synas för dem, kanske till och med mer än vad de gjort hittills.