I en taxi på väg hem från Dagens Medias #dmbattle, där jag varit snäll nog att föreslå att det andra paret som väntade på taxi skulle få dela med oss, fick jag frågan ”Var kommer du ifrån?”. När jag svarade ”Kenya” sa kvinnan som frågat att det var omöjligt, eftersom jag inte är svart. Och sen berättade hon att en svart person absolut inte kunde vara svensk. Det här var andra gången på väldigt kort tid som jag mött öppet rasistiska åsikter. Bara dagen innan fick jag skjuts till Knutpunkten av en äldre dam i Helsingborg, som förklarade för mig att ”kineser är det inget fel på, de är flitiga och gör rätt för sig – det är araberna vi inte gillar”.

Just därför var det väldigt skönt att så många seminarier och arrangemang under Almedalsveckan handlade om mångfald och förståelse av rasism. Jag var på Företagarnas mingel, som hölls samma kväll som det var Sverigedemokraternas dag, och där satsade man på ett antal talare med olika bakgrund som skulle prata just om mångfald. Det bådar gott för landet.

Förra veckan var mitt första besök under pågående politikervecka i Almedalen och jag lärde mig några ovärderliga saker som jag tar med mig till nästa år. Dessa lärdomar delar jag gärna med mig av.

  • Ha bra skor. Det här är faktiskt det allra viktigaste. Visbys kullerstenar är svårforcerade och på en dag går du otroligt mycket, ibland är det till och med bråttom. Det gäller att ha sköna, presentabla men framför allt läga skor. Ska man ha klackaskor krävs en rejäl klack.
  • Läs på innan! Jag hade gjort sökningar i Almedalsguidens app och lagt in ett antal seminarier i min kalender men likväl kunde jag sitta på ett ställe och läsa i min twitterfeed om ett seminarium jag egentligen hellre hade varit på. Jag hade missat att kolla de olika mediebolagens kalendarier och inte sökt ordentligt. Det misstaget gör jag inte om.
  • Vill du mingla – anmäl dig i god tid! Jag hade inte fattat vikten av att anmäla sig till de mingel man vill gå på. Nu gick det bra ändå, men det är lika bra att vara förberedd och inte behöva mejla runt hysteriskt samma dag för att man ska hamna på rätt lista.
  • Ta pauser. Att hänga i Almedalen innebär sjukt mycket social samvaro och intryck och stundtals blev det lite mycket att ta in – särskilt om man ska orka vara trevlig och nätverka en hel dag. Kiosken bredvid Kallis har jättefina bänkar på baksidan och sitter man där och tittar ut över havet känns det som om man lämnar galenskaperna bakom sig. Ett skönt avbrott.
  • Var generös med beröm och sprid andras goda ord. Folk i ditt twitterfeed är säkert åtminstone lite intresserade av att veta vad du håller på med men de kanske är ännu mer intresserade av att veta vad andra smarta människor säger. Är du på ett bra och matnyttigt seminarium – dela med dig av visdomen! Själv imponerades jag väldigt mycket av Soran Ismail när han frågades ut av Ehsan Fadakar om hur man bemöter rasism. Jag tar med mig hans visa ord om att han inte kallar någon för rasist för då har man satt en stämpel på dem. Bättre att säga att någon har rasistiska åsikter och ge dem då möjligheten att byta åsikt. 

Med de orden tar jag en paus för semester. På återhörande i augusti.